name

Galvaniseringsvirksomhed bruger Brownie Bee til at optimere produktionsprocesser og spildevandsrensning

Midtjysk Fornikling & Forchromning (MFF) er en anerkendt lønarbejdende galvaniseringsvirksomhed i Danmark med mere end 50 års erfaring inden for galvaniske processer. Efter implementering af Brownie Bee har MFF fået værdifulde indsigter, der kan forbedre virksomhedens spildevandsbehandling og potentielt set også økonomien i deres processer. Derfor skal Brownie Bee være en del af optimeringsarbejdet fremover.


Fakta

Branche: Overfladebehandling af metaller

Produkt: Galvanisering

Udfordring: Optimering af komplekse kemiske processer

Resultat: Dybere procesforståelse og effektiviseret arbejdsgang

Kompleks kemisk overfladebehandling

MFF har hovedsæde i Herning og beskæftiger ca. 100 medarbejdere på to fabrikker i Herning og Randers. Her belægger MFF emner med mange forskellige overfladebehandlinger, herunder el-forzinkning, zink-nikkel, zink-jern, fornikling, forkromning, satinkrom, fortinning, forkobring og afgratning.

MFF's processer består af mange trin, hvor metalliske emner nedsænkes i store kar med forskellig kemi, mens der sendes strøm igennem dem. Det kan være svært at optimere den samlede proces, da der er mange faktorer, der påvirker kvaliteten.

Dybere procesforståelse

MFF har deltaget som case-virksomhed i BOOST Væksten, hvor en håndfuld medarbejdere blev introduceret for og oplært i brugen af Brownie Bee.

Ved hjælp af Brownie Bee har MFF identificeret sammenhænge mellem proces-trin og fået afdækket, hvordan de forskellige indstillinger spiller sammen for at give det bedste resultat.

- Jeg vil jo sige, at uden Brownie Bee havde vi nok ikke tænkt i at opstille et samlet mål for værdi. Projektet har været godt, fordi vi er blevet klogere på, hvad vi skal tænke over i sammenhængen mellem kvalitet og pris, fortæller administrerende direktør Lotte Lundgaard.

Forbedret spildevandsbehandling

Et godt eksempel på, hvordan forskellige dele af processerne påvirker hinanden så MFF blandt andet i deres spildevandsanlæg. Her brugte MFF også Brownie Bee til at optimere rensegraden for en række bassiner.

- Vi har opdaget en sammenhæng mellem procestrin, hvor de bedste indstillinger for trin 1 alene gjorde, at trin 2 slet ikke virkede. Dette var overraskende, og Brownie Bee har også gjort det muligt at opdage andre faktorer, der er viser sig at være vigtige for at få det bedste resultat”, siger Dorthe Jensen, der er Miljøchef hos MFF.

Brownie Bee bliver et fast indslag

Brownie Bee vil fremadrettet blive brugt som en fast del af virksomhedens arbejde med at forbedre den samlede økonomi på procestrinnene. Ved at bruge softwaren vil MFF kunne udføre strukturerede tests og forsøgsrækker, der vil hjælpe dem med at opnå de bedste resultater, og øge deres effektivitet.

- Vi kan ikke nøjes med at køre forsøg med to faktorer, fordi der er mange flere, der påvirker kvaliteten. Det har været en god læring”, siger laborant Connie Thøgersen. - Vi har gennem det her projekt også lært, at forsøg i laboratoriet ikke altid kan oversættes til produktionsprocessen. Det er vigtigt, selvom det kommer til at gøre visse projekter langsommere”.

 

Tilmeld nyhedsbrev

×